Hos Freya Fertility i Herning, nær Silkeborg og Holstebro, tilbyder vi ægdonation.
Vi har kunder fra hele Jylland, og vi vil gerne hjælpe dig - hvad enten du ønsker at modtage eller donere. Denne behandling anvendes, hvis du ikke selv kan producere æg af tilstrækkelig god kvalitet eller har en genetisk sygdom, du ikke ønsker at videregive til dine børn. Ved ægdonation befrugtes et æg fra en anden kvinde med din mands sæd og lægges efterfølgende op i din livmoder.
En kvinde, der giver donation af æg til en anden kvinde eller par, er barnets biologiske ophav, men juridisk overgår moderskabet til modtageren af ægget.
Hvordan foregår ægdonation?
Selve ægdonationsbehandlingen foregår oftest ved, at æg udtages fra ægdonor, befrugtes med mandens sæd eller med sæd fra en sæddonor (dobbeltdonation), dyrkes til blastocyster og fryses.
Herefter gøres den modtagende kvinde klar til, at en optøet blastocyst kan lægges tilbage i livmoderen. Hvis modtagende kvinde har en meget stabil cyklus, kan oplægningen foretages i egen normale cyklus.
Hvis den modtagne kvinde ikke har en stabil cyklus, opbygges slimhinden med østradiol-tabeletter og før embryooplægningen suppleres med progesteron vaginalt.
I enkelte tilfælde kan man i stedet synkronisere ægdonor og ægmodtager, så embryonerne oplægges friske og altså uden mellemliggende frysning.
Hvad er reglerne for ægdonation?
Sundhedsstyrelsens anbefalinger for ægdonor:
- Kvinden skal være mellem 18 og 35 år
- Være fysisk og psykisk sund og rask
- Der må ikke være alvorlige arvelige sygdomme i familien
- BMI skal ligge mellem 19 og 30
Hun må maksimalt give ophav til 12 børn og det anbefales, at en ægdonor maksimalt donerer æg seks gange.
En ægdonor kan vælge at være kendt, anonym eller ikke-anonym.
- En anonym ægdonor kendes ikke af modtageren, men man kan få oplysninger om hudfarve, hårfarve, øjenfarve, højde, vægt og alder.
- En ikke-anonym ægdonor kan tillade at modtager får flere oplysninger, bl.a. kan barnet få tilladelse til at kontakte ægdonor, når barnet fylder 18 år (åben donation).
- En kendt ægdonor er typisk en donor, som modtageren selv kender.
Dvs. at du har mulighed for at medbringe din egen donor, hvis du har behov for ægdonation. Din mor eller datter må ikke donere æg, men din søster, en veninde eller et andet familiemedlem må gerne. Donor må dog ikke være nært beslægtet med din mand, da det forøger risikoen for arvelige sygdomme hos barnet.
Freya Fertility tilbyder alle ovennævnte former for ægdonation.
For at kunne donere æg skal donoren gennemgå en IVF-behandling.